Friday, 23 November 2012

..FAKTA MENARIK..

Assalamualaikum..

Hari tue, masa kt tempat keja..da terbaca surat khabar..(tapi tak berapa ingat surat khabar apakah itu..hikhik)..yang menarik perhatian aku adalah, beberapa fakta menarik yang ingin aku kongsi dengan u olls..hehe..


1) Fakta pertama:

   KEMUJARABAN DAUN PUDINA

Dengan menghidu aroma pati minyak pudina setiap dua jam  berkesan  untuk mengurangkan NAFSU MAKAN....ha..menarik kan? Jadi marilah pakat2 rame2 hidu daun pudina..kikiki..

Selain itu, khasiat daun pudina jgk dapat merawat penyakit pencernaan seperti sindrom usus yang menyebabkan penyakit sembelit, kembung, mual serta perut memulas..

Daun pudina jgk dapat mengatasi masalah selesema, mengurangkan pening kepala, sakit gigi dan ruam..(tapi dalam paper nie xdala plak cita mcm mna kaedah penggunaannya..so, kta pikir2 sndrila la yea mcm mna nk wat...mungkin dengan cara menghidunya jgk kot...erm, aku pon tak pasti..hehe..maap la yea readers sekalian..budget budget..kikiki)


2) Fakta kedua:

   BAKAR KALORI DENGAN MENONTON FILEM SERAM

Masa aku baca fakta nie, tergelak aku soang2..hahaha..betoi ka?? Selama aku dok tgk cita hantu berat tak turun2 pon..lemak2 tersembunyi tak terbakar pon...

Tapi, menurut fakta nie..ketegangan yg dialami selepas menonton cita seram dapat membantu membakar kalori yg setara dgn aktiviti berjoging selama setengah jam...tgk cita seram 90 min mmpu mmbakar sekitar 113 kalori..ha, menarik bukan? kita tak yah penat2 g joging..tp dok je dpn tb besaq tue tgk cita antu..hahaha..lemak2 dan kalori2 degil terbakar dgn sndrinya..jum try !


3) Fakta ketiga:

   JANGAN MENYIDAI (JEMUR) PAKAIAN DI DALAM RUMAH

Sekarang hujan tak menentu..baju kta akn basuh jgk hari2 kn..kadang2 dan kering, kadang2 tak pon kn..so, dgn mudahnya kta angkat & sidai dlm umah..sebanaqnya cara tue tak elok..

Sebab menurut kajian, bila kita sidai dalam umah..ia akn meningkatkan tahap kelembapan udara dalam umah..bila tahap lembap tue tinggi, ia akn menyebabkan kepada perkembangan kuman & tangau..

Keadaaan nie mendorong kpd peningkatan risiko ASMA serta penyakit berkaitan ALERGI lain..

So, if pakaian tue lembap g..biaq ja kt luaq umah..tp make sure la luaq umah kta tue berbumbung..klu tak sia2 jela kta basuh bju ari tue..hikhikhik...


Semua kajian tue di lakukan oleh penyelidik2 universiti d luar negara..nak ikot ke tak, it's up to u..hehe..hanya sekadar berkongsi ilmu..

Thank you !
   

..Terjumpa..

Assalamualaikum..



Mood rajin nie tak selalu nak datang..tapi bila sekali dah mai (orang kedah kata..hikhikhik)..ha..suma benda dia nak wat..termasukla diri nie..hehe..memandangkan baru pindah balik ke rumah asal (ri tue kan keja kt BM 3 bulan, so wak balik la semula brg2 yang telah bawak ke sana..apsal ayat nie cam pening je erk..wat2 paham la no..hahaha)...so barang yang sangat belambak tue sangat menyemakkan..(tet..sekali agy..sususan ayat yang mengelirukan...hahaha..sorry readers !)dengan semangat yang berkobar, aku pon start la dengan mengemas sket demi sket..mla2 settle kan beg2 yang berisi baju dan sewaktu dgnnya...

Tiba-tiba..semangat pulok nak kemas laci meja..haha..(bukan selalu okie rajin itu datang)...maka dengan tidak sengaja TERJUMPA la gambaq dulu kala..hahaha..yg cumel aku upload, yg huduh aku simpan..bole mcm tue..?? antara yg tercumel adalah:




tara....nak perasan sekejap..cumel tak saya?? cumel tak saya??
kikiki...kenangan kot...dari form 1 sampaila form 5..
Pengawas Sekolah tue...hahaha (alamak, tak baek berbangga diri..astagfirullah..sorry2..kikiki)


Kemudian kemudian, terjumpa nie pulok:



Rajin tak kami?? rajin tak kami??..kanak-kanak membuat jadual belajar utk waktu cuti..kononnya akan ikotla kn..asa2 mcm syiqin ja ikot..aku tak..hahaha..Hehe..always be a memory together with best friend forever.."NUR ASYIQIN BINTI MAT NASIR"
Zaman sekolah, zaman kanak-kanak riang..ehehe..seronok kan..


Actually, banyak agy yg terjumpa..tapi yang nie je yg paling cute pon..hahaha..yg laen tue, simpan jela..wat kenangan sorang2..
hehe..bila terkenang kembali ceritera dulu, mesti akan renyih soang2..kan2??ampa suma pon mst akan alaminya jgkla..

Okiela..sampai ketemu lagi di laen hari..
Adios..^_^

Thank you !















































































 
Copyright ..Ceritera Gadis.. 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .